Archief voor the '3.finding europa'

finding europa

22 september 2016

000a37y
22SEP
3x 80×100cm.
oil on canvas
I placed another black stripe because we are standing in the inside looking at Europa.

to see more, klick on the 3.finding europa series right

finding europa

20 juni 2015

000a37n
24JUN
finding EUROPA
oil on canvas, work in progress
3 x 80×100cm
By the braxit of England, this series will develop in a different light.
(On the right painting Europa’s wealth (the fruit), on the left painting the chains).

awebs00zk

finding europa
triptych 3x 80×100cm, oil on canvas

I am looking from the inside out a building. The Black strokes beside are part of the building blocking my view. I’m looking as an insider towards Europa. In the center painting, all directions of movement are possible. In the left and right paining, europa has moved into a situation.

awebs00zl

This morning, i added the letters finding europa to the painting.

Europa is painted here as al ball, the ball stands for idea. What is Europa? Witch country’s are in? Is it a actual political pact ore historical setting? This painting is about europa whatever you think it is and your idea’s can move in all directions.

awebs00zm1

I chanced the letters into a more subtile composition. Better to keep open the top surface. (I can maybe put some perspective into the little black letters…)

Click right above on chapter finding europa to see the whole series

finding europa

16 april 2015

awebs00m

16APR
3x 80/100cm, oil on canvas
There has occurred a strong color change. This trilogy is all about power, resources and opportunities.

Latch right of the menu ‘finding europe’ to view the entire series…

awebs00q

finding europa

7 januari 2015

awebt00j

3 x 80×100 cm
C oil on canvas
+ studies below 33 x 48cm op paper

awebu08k

80×100cm
c oil on canvas
(work in progress/last stage)

‘FINDING EUROPA’

What is Europa?
A politically defined area? A piece of land? An economical pact? Democratic? This painting is my view of the movement in politics of the past 20 years to united this continent… The introduction of the euro and the de-finding state of Europa.

The painting shows a she-creature, modern, well dressed but not human looking at us…
She is chained to an iron prison ball in some kind of cage ore box. The cool blue reflecting colors are contrasting the warm, absorbing (dessert) sand colors in the back. We are finding her chained to the black meaning;

People’s interests are dominated by heavy power structures and economic profits.

‘Finding Europa’ is questioning the ideas of unification in order to find new identity. It is also me as an artist trying to find my own identity as an artist in arts.

In this series I evaluate the strong influence of American-art on art-history in the perspective in witch I was brought up (as well in politics). Finding a new own identity including this interwoven influence, therefore I chose the yellow stars…

I is my classical based European answer of American abstract art.

awebu08l

80×100cm
c oil on canvas
(in progress)

This second painting shows the fact that ‘finding Europa’ is an idea, a identity. She lies on a little glaze plate. The exciting thing is that she can roll on all sides, possibility’s are unlimited…

finding europa

4 december 2014

awebu08b2

DEC11
finding europa
80×100cm c oil on canvas

awebu08a

awebu08b

finding europa on glass
2 photos as study material for the painting.

click on ‘finding europa’ right above to watch the whole series

uit de series ‘finding europa’

3 april 2014

awebu05a

Europa = De Bruid

awebu04y

Gelukkig is het in Europa wat beter gesteld als 100 jaar geleden.
Erg genoeg s het in de meeste delen van de wereld slechter gesteld dan in Europa.

awebs00zg
Manet, Duchamp, Europa

Klik rechts op ‘3.finding europa’ om de hele europa serie te bekijken…

awebv83k

_europa01a

3APR

finding Europa

12 juli 2013

7FEB

… Ik zou nog wel een mooi slotstuk willen maken. Een kroon op de serie FINDING EUROPA. Maar helaas, het schilderij is tot nu toe 2 keer mislukt. Al ligt het idee rijp te wachten…

awebv82k

7FEB

finding europa prints 33 x 48 all paint on paper.
(links) Europa in het Parlementsgebouw.
(rechts) Europa in een bankgebouw.

hieronder een voorlaatste grote versie maar hier ben ik zo niet tevreden over.

awebv78h

01OKT
80 x 100 olieverf op linnen

De “euro” bovenin toch maar weer weg…

awebv78e1
15JUL

awebv78f1
15JUL

Mooi die Euro, als een zon die opgaat of onder…

awebv78g
15JUL

*

awebv78c

12JUL
80 x 100 cm olieverf op linnen
(het zwart van de glazen vitrine wordt weer minder maar eerst de juiste vormen en compositie vinden).

FINDING EUROPA
Dit schilderij ligt al een tijd te broeden. Als kunstenaar probeer ik Europa vorm te geven, uit te kristalliseren. Wat is er gaande? De gele sterren verwijzen naar de Europese vlag en naar de pop art periode in Amerika.

Is Europa een wezen? Een politiek verbond, een mens, een vorm, spiegeling, ding, begrip, gedachte, een identiteit?
( tegenwoordig omstreden begrip).
Is mijn schilderij een mascotte, een ding, een bezwering, een product etc…

Wat het ook is, Europa is in mijn schilderij geketend aan de gevangenisbol -gevangenschap in economische belangen. Natuurlijk is het schilderij ook een zoekactie naar mijn eigen identiteit, mijn eigen, eigen vormentaal als kunstenaar.

STEDELIJK AMSTERDAM
Het is ook een persoonlijke onvrede over de koers van het Stedelijk Museum Amsterdam. Door bijvoorbeeld het centrale punt van het museum -’the masterbedroom’ niet te gebruiken als spil, als toppunt voor hedendaagse actuele ontwikkelingen die zich hier afspelen ontneemt het Stedelijk de hedendaagse kunst een platvorm . Er is daar integen sedert de heropening voornamelijk Amerikaans georiënteerde minimal art te zien. Fantastische ( gedateerde) kunst daar wil ik echt niets op afdingen of over twisten-maar niet op de juiste plaats en niet op het juiste moment wat mij betreft. Net als in de politiek wordt er teveel achter “de” Amerikanen aangehobbeld. In antwoord op mijn kritiek schreef een belangrijke conservator terug dat de Amerikaanse kunst in het DNA van het Stedelijk verweven zit. Mooi. Maar. Door deze kunst zo centraal te plaatsen duwt het alle kans op spannende interacties, een levendig kunstklimaat, groei en al het andere fantastische wat hier zou kunnen ontstaan aan de kant.

* overigens vind ik in het Stedelijk de wisselingen boven en onder op zaal gaaf en de Aernout Mik tentoonstelling helemaal geweldig. Het publieksprogramma erg goed en belooft ook wat. Nu al zin in Malevich!

Onderste Europa; de bal kan alle kanten op, gelegen op een fragiel glasplaatje….
Daarboven heb ik nogmaals het schilderij van Kiefer ; ‘Innenraum’ proberen te verwerken. Spannend om een zo bekend en beroemd schilderij met alle waarde & symboolwaarde / betekenis te gebruiken. (In het bezit van het Stedelijk, wanneer komt het weer op zaal? ) Als spiegeling op het glasplaatje. Europa kan alle kanten op maar in het verleden en in het heden liggen natuurlijk enorme grote krachten en machten.

awebv78d
12JUL

awebv78a
16APR
nieuwe opzet.
Het thema is te mooi om langer te laten liggen.

awebv59c

Finding Europa V

16 april 2013

awebv78a
16APR
nieuwe opzet.
Het thema is te mooi om langer te laten liggen.

Finding Europa

23 november 2012

awebv71h
22FEB
… nog een poging wagen?

awebv71i
‘geile rijkdom’ , 33 x 48 cm,
gemengde technieken op papier.
It’s about money
5MRT

awebv71g
22FEB
Helaas, het schilderij liep vast en moest het overschilderen.
Het schilderen is een proces. Het resultaat is ondergeschikt.
Verdori ! hieronder zo het was op 30 december….

awebv71f
30DEC

awebv72c
4JAN
… plaatjes rechts details uit eerdere studies van het Déjeuner. Mand met rijkdommen. De gevangenisbol was een dichte vorm. De mand is open. Beter.

awebv71e
5DEC

In het mandje liggen de grootste rijkdommen van Europa maar ik kan nog net niet zien wat het is.

awebv71a
23NOV
Europa
olieverf op linnen

Deze week per plotseling abuis Europa in de “Innenraum van Anselm Kiefer” geplaatst.
Dit prachtige doek is in bezit van het Stedelijk maar jammer genoeg op dit moment niet op zaal. Het beeld is Kiefers visie op de Mosaikzaal van Hitlers Reichskanzlei die na de oorlog met de grond gelijk is gemaakt.
awebv71b

Door de Innenraum in het werk van Europa te introduceren maak ik gebruik van een veel woestere en ruigere verfbehandeling waar ik eerlijk gezegd naar snakte. Een schilderles van een groot kunstenaar*. Nog belangrijke is dat ik schoorvoetend met enig gevoel van schaamte en overtreding van ongeschreven wetten gebruik maak van de symboolwaarde van het schilderij. De betekenis van de Mozaiekzaal in de geschiedenis van Europa en de 2e wereldoorlog gecombineerd met de fantastische creatie van Anslem Kiefer die in 1945 Duidsland geboren werd.

In mijn ogen vreselijk om AM zo met een Hitler snorretje af te beelden. Het herenigde Duitsland heeft een enorme sterke economie en in de Europese ontwikkelingen een sterke positie. De angst om door de grootmacht/onmacht gedomineerd te worden slaat om in deze repetitie van beelden uit het verleden op het nu geplakt. Ook de afschuwelijk pijnlijke oorlogen in Gaza zijn nog deels verbonden met de Europese geschiedenis van de 2e wereldoorlog.

Ik wil hier niet te lang bij stil staan maar toch wel onomstotelijk een schilderij en wat studies aan weiden voor mijn Europa zich verder ontwikkeld.
awebv71d

( de geschiedenis in de schaduw van Europa)

*
Ik spoor mijn leerlingen altijd aan om schilderijen van kunstenaars die ze mooi vinden na te schilderen. Er valt waanzinnig veel te leren en groot plezier te halen. Dit heb ik zeer gemist in het kunstonderwijs wat ikzelf heb genoten. Op de kunstacademie werd zeer weinig of geen en zeker niet structureel (moderne) kunstgeschiedenis gegeven. Dit zie ik als een groot gebrek en weinig bevorderlijk voor het opleiden van jonge ambitieuze ontvankelijke kunstenaars in wording. Her en der hoor ik dat het kunstonderwijs op diverse academie gelukkig verbeterd is.

Zelf besteed ik al jaren veel geld en tijd om dit bij te spijkeren en volg bij de Vrije Academie alle Colleges over moderne kunst. Lezingen door het hele land van interessante kunst vertellers en deskundige. Een ware inspirerende verslaving.

Europa

1 november 2012

awebv57f

33×48cm
Deze (boven) blijft de beste.

awebv69

01NOV
Het schilderij van Europa in progress.
Vertwijfeling in het vinden van de koers. (’Déjeunercover’ is zo goed als klaar. De schilderijen kabbellen voort maar het onderzoek is gesloten. Ik ga mijn pad verleggen naar een ander schilderij. Hierover binnenkort meer). ‘Coverschilderij’ Europa wordt minstens een drieluik. Het is een mooie ‘cover’ ; bied veel mogelijkheden en raakt sterk aan mijn persoonlijke zoektocht naar identiteit als kunstenaar. Bovendien is Europa ‘in wording’ of niet, wie zal het zeggen? Dagelijks in het nieuws maar ook